.

Sustin proiectul ShoeBox

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participa si tu!

Burebista si viile

 "Tot datorită unora ca voi a tăiat Burebista viile" a zis Arhi. :))).

"Prekinul" vostru a adunat mai multe informatii si a tras niste concluzii. In principiu sunt mai multe ipoteze. Pe scurt:


1. Burebista a ras viile, soto.
  a) Pe principiul ca el a fost singurul sef de stat care a pus la munca poporul. Deci Burebista a ras viile ca aia pileau tot timpul, de unde si termenul pileati, nu ? :)). Erau cam pilangii si a zis:
-I-a stati ma putin asa. ce facem noi aicea ?
-Pai stiti ca...hâc(sughit).
-Ce-ai facut ? . Gata s-a terminat smecheria,  hai la munca !!
b). Burebista a taiat viile ca sa faciliteze importurile de vin grecesc.
c) Deceneu, care era mare preot, a cerut dacilor sa fie abstinenti.

2. Burebista nu a taiat viile.
     Unii sunt de parere ca nu a taiat viile. Declara ceva de genul : A vazut cineva ca a taiat Burebista viile ? Ai fost tu acolo sa vezi ca le-a taiat.?. ca a umblat la butasi,la strugurasi, țac-țac-țac ?? si au scris in documente istorice "Pe bune de nu Burebista căpăcea viile !" ?. Hai ca astea cu tarabostes poate au ramas pe vreo tabalita de lut, pe vreo smecherie, dar chiar cu viile...? sau asta li s-a parut mai interesanta. Adica bai tarabostes ca tarabostes, dar vinul .. ??


3. Prerea mea
    Eu cred ca s-a intamplat asa: Dupa ce Burebista a terminat cu bine campania de cucerire a Litoralului Marii Negre: Histria, Tomis, Messembria, a dat o mare petrecere, cum dadeau dacii. El fiind "fruncea", a baut ăle mai de soi, puternice si aromate vinuri, ca dupa o victorie meritata. Si bea si radea, si bea si radea si bea si se imbata. Dar grav de tot. O comit rau cu totii. Burebista ajunge in stare de inconstienta si cu greu este readus in simtiri. Dimineata, cu o durere cumplita de cap zice: "Aauu ce ma doare capu'...sa moaaraa Deceeneu de nu tai viile ..... Sa nu va mai prind cu vinuri. Sa vad toate viile rase 'tvă grijaniile voastre"

Asa si cu Burebista. Acum fiecare isi alege ce varianta vrea. Nu prea ne ajuta foarte mult istoria.(Photo)

Related Posts with Thumbnails

Live Traffic Feed

Glob