.

Sustin proiectul ShoeBox

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participa si tu!

Dupa Leadership Autentic

Ieri si azi (26, 27 Februarie 2011) am ales sa-mi petrec weekendul in cadrul cursului de formare organizat de Leadership Autentic.

Leadership Autentic este un program educational non-formal care ofera oportunitatea unei experiente menite sa faca diferenta in dezvoltarea personala a tinerilor elevi de liceu, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani".

 Va las placerea de a descoperi singuri ceea ce se intampla la curs, asa ca nu o sa povestesc nimic din ceea ce s-a intamplat. Credeti-ma pe cuvant. Merita.!

Am selectat niste informatii primite dintr-un extras din Mak Sarner, Presedintele Manifest Communications, Agentie de marketing-social: Fastcompany.com

Ce este pana la urma leadershipul? Intr-un limbaj mai simplu, leadershipul este dinamica ce stimuleaza formarea grupurilor de indivizi, grupuri care au drept misiune o chimbare, o imbunatatire, fie a lor, a companiei unde lucreaza sau a lumii care ii inconjoara.


Teoria "Grate Man" a istoriei umane ne-a determinat sa ne concentram atentia doar pe ideile fixe, pe actiunile care au avut loc si rezultatele generate de oameni din pozitii de putere. Astazi, ideile leadership-ului sunt mai mult democratice. Insusi leadership-ul este o functie colaborativa; liderul si cel condus sunt vazuti intr-o relatie simbiotica, de energie. Puterea si impactul sunt o functie a acelei relatii in detrimentul pozitiei.


O mare parte a educatiei in domeniul leadership-ului este dedicata stilului si tehnicilor de "predare". O mare parte din ceea ce se preda nu este leadreship ci management. Este foarte posibil sa inveti si chiar sa pui in practica abilitatile desprinse si totusi sa nu fii un bun lide. Componentele esentiale ale leadership-ului au ramas mai mult sau mai putin constante : inteligenta, perspicacitatea, viziunea, comunicarea, disciplina, curajul si perseverenta. Abilitatea de a excela in domeniul leadreship-ului nu inseamna, totusi, doar invatare. Deoarece ceea ce se prda nu-i ajuta pe candidati sa inveti esentialul. Sa stii este un lucru, insa sa pui in aplicare ceea ce ai invatat este un lucru total diferit.


Leadership-ul ar trebui sa se concentreze pe dezvoltarea calitatilor si capacitatilor umane necesare pentru a te face urmat in orice situatie. Iata si cateva subiecte recomandate :


1.Gandirea: Liderii ar trebui sa stie cum sa se adune, sa sorteze si sa structureze informatia connectand-o in moduri creative pentru a genera solutii inteligente (off topic, aviz lui yak r.). Astazi, a fi informat se confunda cu a fi destept


2.Viziunea: Componenta principala a leadership-ului este viziunea. Dezvoltarea unei viziuni necesita abilitatea de a vedea, de a putea privi in trecut si a identifica in mod clar ceea ce s-a intamplat, a vedea in prezent si a gasi solutiile cele mai bune; a vedea in viitor si a putea anticipa provocarile care vor interveni. Este foarte impportant sa poti vizualiza viitorul care va deveni realitate.


3.Empatia: Da, epatia pentru cel care urmeaza este vitala. Asa cum spune si Mchael Hammer, coautor al "Reengineering the Corporation : A Manifesto of Business Revolution" : "Toate schimburile inseamna pierderi. Chiar si cand schimbarea presupune o imbunatatire, tot vor fi pierderi". "Calea cea corecta nu o vei desciperi in cifre, ci doar cu ajutorul informatiei, intuitiei si carismei.


4.Ascultarea: Cu totii putem auzi. Dar putini stim sa ascultam. Si mult prea multi oameni se asculta doar pe ei. Cum sa iti ascunzi colegii si colaboratorii, cum sa asculti ceea ce se intampla in piata si cum sa te asculti pe insuti- luand mereu in considerare actiunile din trecut, confruntarae cu prezentul si viitorul-este vital.


5.Vorbirea: Comunicarea este o componenta de necontestat a leadership-ului. Cu ajutorul ei, oamenii sunt informati, uniti, motivati si condusi- elementele vitale atat in interiorul cat si in exteriorul companiilor.


6."Walk the talk": Arta si stiinta de a face fiecare pas in cadrul comunicarii, adesea numita si "walk the talk" este partea practica a leadership-ului. Este vorba despre a fi primul care se avanta spre ceea ce este nou. A sta intr-un anumit loc, a te retrage cand ceilalti isi asuma riscurile nu este cea mai buna solutie, trebuie sa continui sa gasesti alternative si sa iti depasesti limitele.


7.Pregatire: Leadership-ul presupune putere si rezistenta pe toate planurile, fizic, psihic, mental si moral, deoarece este o calatorie lunga si solicitanta.


P.S. Multumesc pentru cei care m-au votat lider. Ca urmare, puteti vedea mai sus tricoul.
PS.2 Maine aflati depsre surpriza la care m-am gandit.

Related Posts with Thumbnails

Live Traffic Feed

Glob