.

Sustin proiectul ShoeBox

ShoeBox.ro - Cadoul din cutia de pantofi. Participa si tu!

Suomalainen viikko

Saptamana Finlandeza in Craiova

Au trecut 9 zile; foarte frumoase, interesante, captivante, cu dureri de picioare si de maini de la atat vorbit in alta limba ( sau nu... ). Multe zile despre care sa tot scrii, dar prea putin timp de citit tot :)

Finlandezii au ajuns acum acasa. Eu am ramas sa va povestesc una alta :)

 I
Grupul a ajuns joi seara (noaptea). Cu pasi grabiti am dat un tur al centrului orasului ajungand acasa unde Mikael a cunoscut toata familia.

 II
Dupa un mic dejun consistent,
am plecat sa vizitam scoala. Era vineri, prima zi in care C.N. Elena Cuza avea sa primeasca finlandezii. Mai in gluma, mai in serios, mai cu intentie, mai fara....am purtat tricoul de hochei pe care l-am primit anul trecut. Le-a placut tutuor. A fost singurul lucru comun care era in preajma lor :).

Ni s-a prezentat din nou sistemul educational finlandez.

Dupa festivitatea de primire, si vizita, am dat o tura prin Parcul Romanescu. Pana acolo, toti au fost nedumeriti de Dj-ii din traficul craiovean. Mai cu o poza la DJ ASS, DJ FIN, drumul l-am parcurs repede. Dupa o plimbare prin sauna parc si o sedinta foto, am ajuns acasa.

Seara, dupa un concert la filarmonica ce nu a fost pe placul majoritatii micilor rockeri nordici, si-au stins naduseala in cateva pahare intr-un bar din apropiere.

Dupa cina, Mikael ne-a facut pe toti sa zambim dupa ce ne-a impartit mici caoduri. Chiar acum ascult un cd cu una dintre piesele formatiei Klamydia, in frigider sta bine ciocolata finlandeza, iar cand va incepe Campionatul Mondial de Hochei o sa am langa tricou si o esarfa :).  (si multe altele)

  III

De odihnit nu prea am avut timp caci devreme am pornit catre Palatul Parlamentului. Bucurestiul ne-a primit cu aglomeratia specifica, asa ca mai devreme de 11 si ceva nu am ajuns la locul cu pricina, unde marea de persoane ne-a facut sa asteptam si mai mult.

 Dupa un tur fascinant a 5% din Palat, am vizitat si centrul vechi pentru a lua pranzul. Daca pizzele nu se faceau asa greu nu am fi zabovit prea mult pentru ca Muzeul Satului ne astepta. Aici, frumoase ni s-au parut casele, dar parca si mai faine pareau casele trase in poza cu si de nuntasii englezi ce au trecut pe acolo.

IV

Dupa multe ore de somn mult asteptate si de mine si de Mikael, am luat rachetele in mana si am schimbat cateva serve pe zgura impreuna cu un prieten, Anca si Miruna.

Seara ne-am simtit foarte bine dupa jocurile de biliard si cateva strike-uri la bowling. Norocul incepatorului s-a facut simtit :)

V

Pentru ca timpul mai trebuie petrecut si in familie, si pentru a profita de cateva zile libere in preajma sarbatorii nationale de 1 Mai, am plecat pentru o croaziera pe Dunare si o vizita in Herculane.

Drumul a fost frumos. Ba am filmat, ba am fotografiat. ( o sa pun si niste inregistrari cat de curand). A observat stilul caracteristic din Strehaia, a fost impresionat de pesterile de la Cazane, de paduri si de statuia lui Decebal. Herculane a fost un oras linistit, cam ca Loimaa.

Drumul a fost cam obositor, dar a meritat :)

VI

1 mai in Romania. Vappu in Finlanda. Nu am scos nici gratare, nici sepcile albe :). Am pornit din  nou la drum, de data asta spre Nord, si nu spre Sud la fel ca ziua precedenta, indreptandu-ne spre cel mai inalt drum din Romania....Transalpina. Mikael a fost foarte impresionat. Pe langa faptul ca am reusit sa scapam de caldura din oras, am reusit sa avem si snow fight :).

Stim cu totii ca in Finlanda sunt nenumarate paduri, dar sunt toate foarte asemanatoare. Noi avem brazi, pini, stejari, molizi...Paduri variate. Acest lucru l-a incantat, pe langa inaltimea impresionanta a  muntilor.

Am facut plimbari pe munte, am respirat aer curat, am stat intinsi, a fost frumos. Pranzul l-am luat in Ranca. A fost ultima zi de excursii :)

VII

Miercuri a fost o zi mai linistita. Dimineata la scoala. La pranz am dat o raita prin "mall". Au facut cunostiinta cu tramvaiul si cu mersul fara bilet KFC (nu a venit inca in Finlanda.)

Seara cand s-a mai lasat racoarea am mai iesit la o terasa; l-a cunoscut pe prietenul  Dani  domnul Dan :)).

VIII 

Dis de dimineata am luat la rand o parte din muzeele din Craiova si Biserica Sf Dumitru. Au vazut porturile traditionale romanesti, razboaiele de cusut, covoarele, uneltele si masinile agricole, ouale rosii. Au urmarit de asemenea si un filmulet cu o nunta traditionala din satele romanesti.  


Si presa a fost prezenta. Subsemnatul a dat un interviu si a fost si putin laudat ca le scrie bine :) o sa urc inregistrarea intr-o postare viitoare :).

Tot azi, am semnat si prelungirea contractului la Romtelecom. Tot azi au mai studiat la scoala franceza si spaniola. Tot azi ma gandeam ca mai e putin si pleaca. O ultima scurta iesire in oras.

IX

Ultima zi a fost asa cam melancolica putin. Am mers la scoala pentru festivitatea de incheiere, am primit niste certificate de participare in proiect. Toata lumea era cu gandul la bagaj si la drumul lung
 de a doua zi, de cum ne vom intalni din nou, in ce conjunctura.

Ne-a palcut sa ne jucam un vechi joc: Age of Empires tolaniti in pat. Am fugit sa cumparam dulciuri si alte lucruri din Auchan. Ciocolata Rom i-a placut foarte mult cu un an in urma, asa ca a fost prezenta pe lista de cumparaturi.

x
A doua zi dimineata au plecat. I-am condus la aeroport, am facut o ultima poza si le-am urat drum bun


Pentru mine acest proiect a avut o puternica amprenta. M-a facut sa constientizez multe lucruri, am legat o prietenie puternica, si nu numai cu Mikael, am reusit sa inteleg o mentalitate a unor oameni ce duc unul din cel mai bun trai din lume, am invatat multe lucruri despre cultura, traditiile si obiceiurile unei tari extraordinare si bineinteles a inceput sa-mi placa hochei-ul. :)

P.S. Campionatul Mondial de Hochei a inceput pe 4 mai. Remember 6-1 ?
P.P.S. Il astept si pe Samuel sa vina in Romania impreuna cu Mikael pentru partea a 2-a





Related Posts with Thumbnails

Live Traffic Feed

Glob